16.11.2021
Wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywa w Państwach Unii Europejskiej coraz bardziej znaczącą rolę. System ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych jest jednym z ważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Przyczynia się on do zróżnicowania zatrudnienia na obszarach wiejskich tworząc na wsi pozarolnicze źródła utrzymania oraz zwiększa dochody producentów rolnych.
Studenci drugiego roku studiów magisterskich na kierunku gospodarka w ekosystemach rolnych i leśnych w ostatnich dniach mieli okazję zgłębiać tajniki regionalnej, tradycyjnej produkcji spożywczej. Zajęcia terenowe odbyły się w sanockiej winnicy „Dolina Sanu”. Natomiast projekt realizowany podczas ćwiczeń kameralnych tym razem nie był spisany na kartach papieru. Prezentacja i degustacja pieczołowicie przygotowanych produktów cieszyła się dużym zainteresowaniem, a także stała się wyszukanym drugim śniadaniem.
INSTYTUT GOSPODARKI ROLNEJ
I LEŚNEJ
UP. im. Jana Grodka w Sanoku
ul. Mickiewicza 21 38-500 Sanok
Budynek F, pok. 105, 106
Kontakt:
Dyrektor Instytutu 13 46 55 945
Sekretariat 13 46 55 944
gospodarka.rl@pwsz-sanok.edu.pl